0
825

Odroda vína Cuvée biele

Cuvée! Tento pojem znie celkom honosne, dokonca môžeme povedať, že luxusne. Pravdou je, že bežne môžeme cuvéé vo vinárstve označiť za zmes. Ak vinár zmieša viacero odrôd hrozna, muštov alebo dokonca druhov vín, vzniká víno s označením cuvéé. 

Cuvée, čiže zmes však v tomto prípade neznamená čosi, čo stráca na hodnote. Práve naopak. Značenie cuvéé znamená, že si vinári dali na tomto víne skutočne záležať a rôznymi metódami vylepšili jeho jednotlivé vlastnosti ako sú obsah cukru, alkohol, alebo samotnú farbu vína. 

Cuvéé, sú veľa krát práve vína daného vinárstva, ktoré v mnohých prípadoch predstavuje to najlepšie, čo vám môže vinár ponúknuť.

Zotriediť výsledky podľa:
abecedy
ceny

Champagne Lanson Champagne Black Label Brut

Champagne Lanson
Champagne Lanson Champagne Black Label Brut
Cuvée biele
Skladom
45,19 €

Moët & Chandon Brut Imperial

Moët & Chandon, Champagne
Moët & Chandon Brut Imperial
Cuvée biele
Skladom
46,99 €

Moët & Chandon Brut Imperiál darčekové balenie

Moët & Chandon, Champagne
Moët & Chandon Brut Imperiál darčekové balenie
Cuvée biele
Skladom
48,98 €

Champagne Lanson Black Label s dvomi pohármi

Champagne Lanson
Champagne Lanson  Black Label s dvomi pohármi
Cuvée biele
Skladom
55,38 €

Champagne Bollinger Special Cuvée biele Brut AOC

Bollinger, Champagne
Champagne Bollinger Special Cuvée biele Brut AOC
Cuvée biele
Vypredané
65,18 €
Zobraziť:

Odroda vína Cuvée biele

Ďalším pojmom je assemblage. Nadšenci a znalci vína vedia, že je to spôsob, akým cuvéé vzniká. Hovoríme o reálnom miešaní viacerých rôznych odrôd či vín za účelom spojenia do nového druhu vína. Výsledkom je komplexnejšie víno s harmonickejšou vôňou a chuťou, ktorá vzniká práve spojením rôznych šarží vín ešte pred fľašovaním. Miešajú sa tak vína z viacerých tankov alebo sudov, z jednej alebo viacerých lokalít alebo odrôd.

Assemblage však nie je technika, ktorá sa zakladá na náhode, ale o presnom pomere daných vín, či odrôd a hlavne o znalosti vinára o tom, ktoré druhy vín sa navzájom podporujú a pomocou ktorých dosiahne svoj zámer.

Dokonca aj milované bublinky v podobe šampanského sú výsledkom dobre premyslenej a do detailu prevedenej techniky s názvom assemblage. Pôvodne sa totiž táto technika používala práve pri miešaní základných vín, napríklad na výrobu šumivého vína (sekt, Champagne).

Vedeli ste napríklad, že tie najžiadanejšie a najoceňovanejšie vína nesú práve označenie cuvéé!