Prosecco je šumivé víno a jeho začiatky siahajú až k Rimanom, ktorí osídlili časť Talianska a tam vysadili prvé vinice. Vyrába sa výlučne na severovýchode Talianska v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia. Hlavnou odrodou na výrobu Prosecca je biela odroda Glera, zmiešaním iných odrôd hrozna v Proseccu môže získať víno ďalšiu rozmanitosť chutí. Ak sa bavíme o ,,čistom,, Proseccu, tak obsahuje 100% odrody Glera a patrí k špičke jedinečnosti.
Perlenie Prosecca sa získava dvoma spôsobmi. A to sekundárnou fermentáciou (kvasením) už takmer hotového vína v obrovských tlakových nádobách do ktorých sa spolu s vínom na 6 mesiacov pridajú kvasinky a cukor. Táto metóda sa volá metóda Charmat alebo v samotnej fľaši metódou Classico podobne ako Champagne, kde tiež na niekoľko mesiacov sa do fľaše k už takmer hotovému vínu pridajú kvasinky a cukor kde následne prebehne druhotná fermentácia (kvasenie). V oboch prípadoch sa po fermentácii odstránia zvyškové kvasinky a víno sa definitívne uzavrie do fliaš. Prosecco má týmto silnejšie a výraznejšie perlenie v porovnaní s Frizzante. Naše najväčšie zastúpenie s Proseccom na e-shope má vinárstvo Terra Serena.
Viac informácií o ostatných bublinkách nájdete TU!