Vinárstvo Bruale

Filter vinárstva
47 Anno Domini Alois Lageder Antinori Aznar Babich Baglio di Pianetto Beringer Bodegas Ayuso Bodegas Valdemar Bon Voyage Bordeaux Borgo Molino Bruale Caliterra Canella Canevel Carl Jung - nealko víno Casa Vinicola Abbazia Castello Di Querceto Cockburn´s Port Compagnie Francaise des Grands Vins Contarini Vini e Spumanti Domäne Wachau Domin & Kušický BIO Domus Picta Dr. Loosen Dubovský & Grančič Dudo Vinárstvo Dufouleur Pére & Fils Durgala & Budinský El Coto Emiliana, Viňedos Fundus Regius Gérard Bertrand Giorgio & Gianni Hardys Hubert J.E Champagne Lanson Champagne Louis de Sacy Champagne Michel Henriet Château Belá Chateau Krakovany Chateau Modra Chateau Rúbaň Chateau Topoľčianky Chowaniec & Krajčírovič Ionis JM Vinárstvo Doľany Joseph Drouhin Joseph Mellot Kaiken Karpatská Perla Kasnyik rodinné vinárstvo Križanovič & Prievozník La Chablisienne Le Macchiole Leonardo Da Vinci Luce della Vite M. Chapoutier Marchesi de Frescobaldi Markus Molitor Masi Agricola Miluron - ovocné víno Mionetto Moët & Chandon, Champagne Moletto Montes Monteverdi Mrva & Stanko Myslík Winery Nederburg Norton, Bodega Ostrožovič Pannon Food Slovakia Pavelka & syn PD Mojmírovce PEREG - ovocné víno Perelada Pio Cesare Pivnica Tibava Podola Poggio Antico Prunotto Purus Quinta do Noval Rawson´s Retreat Reya Reya Rothschild, Baron Philippe Rutini Saint Clair Salatin San Tiziano Santa Ana Santa Margherita Serena 1881 Schumann-Nägler Soligo Terre Nardin Tinazzi Tormaresca Tűzkő Birtok VIAJUR VIDAL Világi winery Villa Maria Viňa Ventisquero Vinárstvo GOLGUZ Vinárstvo Korbaš Vinárstvo Kozara Vinárstvo Šabata Vinárstvo Tajna Vinidi Víno Hubinský Víno Kmeťo Víno Ludvik Víno Masaryk Víno Nichta Víno Rariga Vins Winery Weingut Heninger Weingut Jurtschitsch Winzer Krems Zull
Bruale

Gruzínka Alex Motserelia sa pred desiatimi rokmi stretla s Francúzom Brunom Giroudom. Láska k prírode a poľnohospodárstvu ich okrem vášne k vínu viedla k investovaniu v regióne Kakheti. Chateau Bruale a Cap Georgia spolupracujú na výrobe kvalitných vín, ako aj miestneho kúska vzdelávania a pohostinnosti. 

Ich vína sa vyrábajú výhradne v qvevri (alebo kvevri), tradičnej metóde vinifikácie. V roku 2017 plodina priniesla 9 000 fliaš Sapervi a 15 000 fliaš Rkatsiteli-Mtsvane.

Bruale
Zotriediť výsledky podľa:
abecedy
ceny

Bruale Rkatsiteli Qvevri Orange 2017 suché

Bruale
Bruale Rkatsiteli Qvevri Orange 2017 suché
2017 Rkatsiteli
Skladom
20,98 €

Bruale Rkatsiteli classic Libertes suché 2022

Bruale
Bruale Rkatsiteli classic Libertes suché 2022
2022
Skladom
20,98 €

Bruale Saperavi Qvevri 2020 suché

Bruale
Bruale Saperavi Qvevri 2020 suché
2020 Saperavi
Skladom
20,98 €
Zobraziť:
Bruale

Vinárstvo Bruale

Vinárstvo Bruale prechádza procesom ekologickej výroby a všetky ich vína a lieskové orechy budú certifikované ako ekologické do roku 2019. Z celkovo 8 hektárov sa 5 používa na pestovanie Rkatsiteli-Mtsvane, 2 hektáre sú určené pre spoločnosť Saperavi a zostávajúci hektár slúži ako testovacie miesto pre veľký počet pôvodných odrôd podpníkov.

História Qvevri

Qvevri (v západnom Gruzínsku nazývaný aj churi) je veľká hlinená nádoba v tvare vajíčka s úzkym dnom a širokými ústami na vrchu. Aj keď sa vedci domnievajú, že najskoršie qvevri boli uložené nad zemou, gruzínski vinári po tisícročia svoje qvevri pochovali, pričom nad zemou bol viditeľný iba okraj nádoby. Vedci tvrdia, že slovo qvevri pochádza z kveuri, čo znamená „to, čo je pochované“ alebo „niečo vykopané hlboko v zemi“.

Qvevri sú unikátne gruzínske nádoby, ktoré sa tvarom a funkciou líšia od hlinených amfor používaných inde. Qvevri, ktorý sa používa na kvasenie, dozrievanie a skladovanie vína, patrí k najskorším príkladom technológie výroby vína na svete.

Archeológovia datujú najstaršie známe vinárstvo qvevri - objavené v neolitickom sídlisku vo východnej časti Gruzínska v roku 2015 - do roku 6000 pred n. L. Tieto plavidlá nie sú len dôležitými historickými artefaktmi, ale sú aj prvým dôkazom pretrvávajúcej kultúrnej tradície.

Moderné qvevri sa spravidla pohybujú vo veľkosti od 100 litrov do 3 500 litrov. Podľa Lisa Granik's The Wines of Georgia sa 1 000 až 1 200 litrov javí ako „sladké miesto na kvasenie“. Najväčšie qvevri sú dostatočne veľké na to, aby sa do nich človek mohol vyšplhať - čo vinár robí, keď je načase vyčistiť nádobu.

Tradícia výroby vína v qvevri je natoľko zakorenená v gruzínskej kultúre, že v roku 2013 ju UNESCO zaradilo do svojho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva . Vďaka tomu bol qvevri symbolom hlbokých kultúrnych koreňov gruzínskeho vína a pravosti gruzínskeho vinárstva.

V roku 2021 bol qvevri udelený štatút chráneného zemepisného označenia (CHZO). Qvevri je prvou nepotravinárskou položkou, ktorá bola zaradená do štátneho registra označení pôvodu a zemepisných označení tovaru. Tento status CHZO zákonne ustanovuje Gruzínsko ako miesto pôvodu qvevri, ako aj kodifikuje ich tvar, kapacitu, surovinu a spôsob výroby.