0
295

Vinárstvo Bruale

Bruale

Gruzínka Alex Motserelia sa pred desiatimi rokmi stretla s Francúzom Brunom Giroudom. Láska k prírode a poľnohospodárstvu ich okrem vášne k vínu viedla k investovaniu v regióne Kakheti. Chateau Bruale a Cap Georgia spolupracujú na výrobe kvalitných vín, ako aj miestneho kúska vzdelávania a pohostinnosti. 

Ich vína sa vyrábajú výhradne v qvevri (alebo kvevri), tradičnej metóde vinifikácie. V roku 2017 plodina priniesla 9 000 fliaš Sapervi a 15 000 fliaš Rkatsiteli-Mtsvane.

Bruale
Zotriediť výsledky podľa:
abecedy
ceny

Bruale Rkatsiteli Qvevri Orange 2017 suché

Bruale
Bruale Rkatsiteli Qvevri Orange 2017 suché Novinka
2017 Rkatsiteli
Skladom
21,80 €

Bruale Saperavi Qvevri 2017 suché

Bruale
Bruale Saperavi Qvevri 2017 suché Novinka
2017 Saperavi
Skladom
21,80 €
Zobraziť:
Bruale

Vinárstvo Bruale

Vinárstvo Bruale prechádza procesom ekologickej výroby a všetky ich vína a lieskové orechy budú certifikované ako ekologické do roku 2019. Z celkovo 8 hektárov sa 5 používa na pestovanie Rkatsiteli-Mtsvane, 2 hektáre sú určené pre spoločnosť Saperavi a zostávajúci hektár slúži ako testovacie miesto pre veľký počet pôvodných odrôd podpníkov.

História Qvevri

Qvevri (v západnom Gruzínsku nazývaný aj churi) je veľká hlinená nádoba v tvare vajíčka s úzkym dnom a širokými ústami na vrchu. Aj keď sa vedci domnievajú, že najskoršie qvevri boli uložené nad zemou, gruzínski vinári po tisícročia svoje qvevri pochovali, pričom nad zemou bol viditeľný iba okraj nádoby. Vedci tvrdia, že slovo qvevri pochádza z kveuri, čo znamená „to, čo je pochované“ alebo „niečo vykopané hlboko v zemi“.

Qvevri sú unikátne gruzínske nádoby, ktoré sa tvarom a funkciou líšia od hlinených amfor používaných inde. Qvevri, ktorý sa používa na kvasenie, dozrievanie a skladovanie vína, patrí k najskorším príkladom technológie výroby vína na svete.

Archeológovia datujú najstaršie známe vinárstvo qvevri - objavené v neolitickom sídlisku vo východnej časti Gruzínska v roku 2015 - do roku 6000 pred n. L. Tieto plavidlá nie sú len dôležitými historickými artefaktmi, ale sú aj prvým dôkazom pretrvávajúcej kultúrnej tradície.

Moderné qvevri sa spravidla pohybujú vo veľkosti od 100 litrov do 3 500 litrov. Podľa Lisa Granik's The Wines of Georgia sa 1 000 až 1 200 litrov javí ako „sladké miesto na kvasenie“. Najväčšie qvevri sú dostatočne veľké na to, aby sa do nich človek mohol vyšplhať - čo vinár robí, keď je načase vyčistiť nádobu.

Tradícia výroby vína v qvevri je natoľko zakorenená v gruzínskej kultúre, že v roku 2013 ju UNESCO zaradilo do svojho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva . Vďaka tomu bol qvevri symbolom hlbokých kultúrnych koreňov gruzínskeho vína a pravosti gruzínskeho vinárstva.

V roku 2021 bol qvevri udelený štatút chráneného zemepisného označenia (CHZO). Qvevri je prvou nepotravinárskou položkou, ktorá bola zaradená do štátneho registra označení pôvodu a zemepisných označení tovaru. Tento status CHZO zákonne ustanovuje Gruzínsko ako miesto pôvodu qvevri, ako aj kodifikuje ich tvar, kapacitu, surovinu a spôsob výroby.