Grilované kura k vínu - nedeľná klasika na netradičný spôsob

Kto by nemal rád nedeľnú klasiku v podobe pečeného kuriatka. Ale skúste s nami trošku experimentovať. 

Grilované kura k vínu - nedeľná klasika na netradičný spôsob
Ingrediencie: 1,5 kg kurča 2 strúčiky cesnaku 1 PL mletej červenej papriky 1 PL sušenej majoránky podľa potreby čerstvý rozmarín podľa potreby soľ podľa potreby olivový olej 1 ks citrón 1 ks jablko za hrsť sušené hrozienka 1 lyžica med 500 g mladé zemiaky fľaša Veltlínu

Postup:

1

Celé vypitvané kurča umyjeme vo vode a pripravíme si marinádu. Tá vznikne zmiešaním olivového oleja, prelisovaného cesnaku, mletej červenej papriky, pridáme soľ a sušenú majoránku. Zmiešame a pokvapkáme citrónom. Nakoniec pridáme nasekaný čerstvý rozmarín. Pripravenou marinádou potrieme celé kurča.

2

Medzitým si môžeme otvoriť dobrú fľašku vínka, vyberáme suché Veltlínske zelené 2018 od Karpatskej Perly a môžeme dať variť mladé zemiaky v šupke. Ktoré následne osolíme a okoreníme až po vytiahnutí z hrnca a prekrojení na polovicu.

3

Ideme si ďalej pripraviť náplň do vnútra kurčaťa. Tá bude pozostávať z kúskov nakrájaného jablka na kocky a sušených hrozienok, ktoré zmiešame spolu s medom. Túto zmes vložíme dovnútra kurčaťa, ale aj okolo neho na vymastený pekáč. Pridáme kúsky čerstvého rozmarínu a tiež uvarené mladé zemiaky v šupke rozkrojené na polovicu. Spolu pečieme v rozohriatej rúre pri 190 stupňovej teplote asi hodinu a pol, samozrejme sledujeme si celý priebeh raz za čas a tomu prispôsobíme dĺžku pečenia.

Nezabúdame ani na to, že jednou z najhlavnejších ingrediencií je vlastná šťava kurčaťa, ktorú pustí a ňou oblievame celé kurča i zemiaky, ktoré nasiaknu úplne inú chuť. V kombinácii s rozmarínom je výsledok naozaj vynikajúci.

Dobrú chuť a nazdravie aj k tomu Veltlínu :)

Vína, ktoré sa hodia k receptu