Vinárstvo Chowaniec & Krajčírovič - od vinohradu až po fľašu vína

vino chowaniec a krajčirovič

Mesto Sv. Jur má za sebou bohatú históriu a nie len mesto ale aj vinárstva ako také. Okolo a nad mestom sa nachádzajú krásne rozlohy vinohradov, na ktorých rastú kvalitné odrody viniča. Pod mnohými domami sa nachádzajú staré historické klenbové pivnice. A jednu takú má aj vinárstvo Chowaniec a Krajčírovič.

V roku 2001 založil Peter Chowaniec spolu s Jurajom Krajčírovičom vinárstvom s menom Vínne pivnice Svätý Jur. V roku 2012 žiaľ vinárstvo opustil spoluzakladateľ Juraj Krajčírovič a jeho miesto dnes zastáva jeho dcéra Janka Krajčírovičová. Do firmy prináša všetky vedomosti o vinohradníctve a vinárstve, ktoré nadobudla pri otcovi.

Za vinárstvom Chowaniec a Krajčírovič stoja ľudia, ktorí nie len víno vyrábajú ale aj pestujú vlastné hrozna. Na úpätí Malých Karpát, slnkom vyhriatych južných svahoch sa viniču darí skoro tak dobre ako v teplom Stredomorí. Pôda je kamenisto piesčitá so žulovým podkladom bohatým na minerály.

Ich vízia bola od začiatku vyrábať vína, ktoré budú nie len známe na celom svete ale budú aj tie najlepšie. Dlho netrvalo a začali vyhrávať prvenstvá aj na medzinárodných súťažiach v zahraničí. V prvom rade vyrábajú vína s pôvodom. To znamená, že sa z etikety dozviete všetko potrebné. Z ktorého vinohradu vína pochádzajú, ako bolo víno dopestované, akej úrody sa v danom roku dočkali, obsah cukru a pod. Viac o čítaní etikiet sa dozviete v našom ďalšom blogu.

Vinárstvo je zamerané na výrobu odrodových vín. Vína vyrába z viac ako pätnástich  bielych odrôd a viac ako z ôsmych modrých odrôd viniča. Nesmieme zabudnúť spomenúť aj šetrný bio prístup v pestovaní viniča vo vlastných vinohradoch. Svätý Jur je typický pre pestovanie bieleho viniča, vinárstvo rozvíja pestovanie aj modrých odrôd a výrobu ružových a červených vín. Na uskladnenie okrem nerezových tankov používajú malé barikové sudy v objeme 225L ale aj veľké dubové sudy v objemoch 1500 až 1900L. Takto uskladnené vína získavajú bohatšiu štruktúru, vôňu a v neposlednom rade aj chuť. Napríklad Cabernet Merlot Cabmer Cuvée nesie v sebe intenzívnu vôňu práve s barikových sudov.

Vínne pivnice Sv. Jur vyrába aj známe a obľúbené Slamové víno už od roku 2003. Prírodne sladké víno je koncentrátom hroznových chutí a vinárstvo ho vyrába z odrôd Veltlín zelený, Rizling Vlašský, Alibernet a Dunaj. Výroba slamového vína je veľmi náročná, prácna  a neraz aj s neurčitým výsledkom. Zvyčajne z 1000 litrov hrozna vylisujú max 150 litrov šťavy. Prvou kritickou fázou je sušenie hrozna minimálne na 3 mesiace v správnom prostredí, aby nesplesnivelo. Prirodzením sušením sa postupne odparuje voda a zvyšuje cukornatosť. Po vysušení sa šetrne spracováva a plní do sudov, kde zreje až do fľaškovania. Slamové víno je špecifické svojou vôňou a chuťou. Intenzívne vône medu, lekváru ale aj jemná korenistosť. Práve toto víno je vďaka svojim vlastnostiam vhodné aj na archiváciu. Z vinárstva Chowaniec & Krajčírovič ponúkame aj pestrú škálu odrodových vín tjst, víno vyrobené z jednej odrody viniča.  

Na našom e-shope online obchodu s vínom – jasomvino.sk Vám ponúkame celú produkciu vín z vinárstva v podobe bielych, ružových či červených vín až po svieže perlivé frizzante a nealkoholické hroznové mušty. Veď nechajte sa inšpirovať a ochutnajte sami, ktoré Vám bude chutiť najviac.

Nazdravie priatelia!