Ako správne čítať etikety na víne

Ako čítať etiketu

Etiketa na víne predstavuje veľmi krátky životopis, ktorý Vám mnohé napovie. Dozvedieť sa napríklad môžete či kupujete skutočne kvalitný produkt, alebo ste sa stali obeťou šikovne zvolenej kampane. Objavíte tu všetky dôležité informácie. Čítanie etikiet však vôbec nie je jednoduchou úlohou, preto sme sa rozhodli pripraviť krátkeho sprievodcu, ktorý Vás čítaním etikety prevedie v niekoľkých krokoch.

Povinné údaje, ktoré sa musia nachádzať na každej fľaši

čítanie etikiet na fľaši

Druh produktu

Samozrejme, každý z nás vie, že kupuje víno. Pod našim prvým bodom sa skrýva presné označenie vína – šumivé, biele, červené a ďalšie. Ide predovšetkým o zákonnú povinnosť.

Skutočný obsah alkoholu

Udáva koľko objemových percent etanolu sa vo víne nachádza.

Fľašovateľ

Vo väčšine prípadov označuje vinárstvo, kde bolo víno plnené. Môže a nemusí byť zhodné s menom výrobcu.

Údaje o pôvode

Poznáme tri možné prípady: víno bez zemepisného označenia, víno so zemepisným označením a víno s chráneným označením pôvodu, ktoré predstavuje najvyššiu kategóriu kvality.

Alergény

Pod označením alergénov sa najčastejšie v prípade vína skrýva oxid siričitý, ktorý nie je potrebné uvádzať, ak jeho obsah vo víne neprekročí hranicu 8 mg/l. Dnes poznáme celý rad alergií a intolerancií, takže je takmer nemožné uviesť všetky látky vyvolávajúce alergickú reakciu. Typickým príkladom je histamín spôsobujúci histamínovú intoleranciu.

Šarža

Vo väčšine prípadov je uvedená vo formáte L-číslo. Práve číslo šarže a dátum plnenia Vám môže pomôcť ochutnať ročníky, ktoré získali ocenenie. V prípade niektorých značkových vín sa totiž ročník neuvádza.

Údaje, ktoré sa na etikete vína môžu vyskytovať

Víno s prívlastkom – na výrobu prívlastkových vín sa používa len hrozno v plnej zrelosti a najlepšej kvalite. Prívlastkové vína tak znamenajú tie najkvalitnejšie kúsky, ktoré môžete nájsť

Cukornatosť – označuje obsah jednoduchých cukrov v hrozne, ktorý je potrebný pre rast kvasiniek počas zrenia vína. Obsah cukru je jedným z hlavných parametrov zrelosti. Podľa výšky cukru v hrozne sa rozdelujú do týchto kategórií - kabinetné, neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový výber, hrozienkový výber, cibébový výber, ľadové víno a slamové víno

Zvyškový cukor – je obsah cukru na liter vína, ktorý kvasinky pri svojom raste nespotrebovali. Je hlavným parametrom pri delení vína na sladké, polosuché, suché, atď

Obsah kyselín - ide o údaj kyseliny vínnej. Kyslosť vína sa uvádza v gramoch a na etikete je uvedená pod pojmom kyselina. Čím viac gramov kyseliny, tým viac kyslejšie víno

D.S.C. – je skratka z latinského slovného spojenia Districtus Slovakia Controllatus, ktoré v preklade znamená Víno s chráneným označením pôvodu najvyššej kvality zo slovenských apelácií/oblastí. Môžu ho používať vína, ktoré podliehajú certifikácii. Certifikácia zahŕňa kontrolu vo vinohradníckom registri, chemickú analýzu vína a senzorické hodnotenie vína.

OAKED, barik – označenie pre vína, ktoré dozrievajú v dubových sudoch

Ročník – často označovaný i vintage, predstavuje rok, v ktorom bolo hrozno pre dané víno zberané

Nik Vám nemôže poskytnúť univerzálny návod, ako vybrať dokonalé víno. Každý z nás vie totiž oceniť inú chuť i vôňu. S našim pomocníkom však rozhodne nenaletíte reklamným trikom a budete sa vedieť orientovať vo svete vín. Pozrite si aj našu ponuku na jasomvino.sk