Archivácia a zrecí potenciál vín

Archivácia vína

Každé víno je jedinečným produktom, ktorý si zaslúži dostatočné ocenenie. Ak sa začneme o vína zaujímať, narazíme na zaujímavý pojem – zrecí potenciál. Zrecí potenciál je udávaný v rozpätí rokov a pod týmto slovným spojením sa skrýva dôležitá informácia. Predstavme si situáciu, kedy je uvedené, že zrecí potenciál predstavuje obdobie 4-6 rokov. Táto informácia nám naznačí, že počas nasledujúcich 4 rokov bude kvalita vína ešte stúpať a v období 4 až 6 rokov dosiahne svoj vrchol. Po uplynutí tejto doby už dochádza k znižovaniu kvality. Každé víno má svoj individuálny zrecí potenciál, ktorý je potrebné poznať.

Informácia o zrecom potenciáli je vhodná predovšetkým pre tých, ktorí majú záujem archivovať víno. Archivácia vína, zrenie vína vo fľaši, sa od jeho skladovania líši predovšetkým v oveľa vyššej náročnosti na podmienky uloženia vína i v dlhšom trvaní. Počas archivácie je potrebné dodržiavať stabilnú vlhkosť vzduchu 65% a teplotu pri bielych vínach 10°C až 12°C a pri červených vínach 12°C až 16°C . Vínové fľaše musia byť uložené horizontálne a v tme. Víno môžete mať uložené vo vlastnej vínovej pivnici alebo vo vinotéke, ktorá je dnes bežne dostupná. V oboch prípadoch je však mimoriadne dôležité mať správne podmienky, ktoré sme spomínali vyššie. 

Archivácia vína

Na archiváciu však samozrejme nie je vhodné každé víno. Vo väčšine prípadov sa na archiváciu používajú vína s vyšším podielom alkoholu (približne od 14%). Rovnako je vhodné, ak sa vo víne nachádza vyššie percento kyselín, pretože ich prítomnosť bráni rozvoju a rastu baktérií a kvasiniek. Dôležitým parametrom je tiež obsah kyseliny siričitej, ktorej prítomnosť chráni víno pred oxidáciou.

Vína, ktoré sa vyznačujú práve vyšším podielom kyselín sú biele vína a vyšším podielom alkoholu sú červené vína. Z bielych odrôd je to Chardonnay, Pinot Gris i Rizling rýnsky. Z červených odrôd je to hlavne Cabernet Sauvignon, Alibernet a Dunaj, hlavne barikové.

Nevhodné odrody na archiváciu predstavujú napríklad Müller Thurgau, Muškát, Irsai Oliver, Svätovavrinecké. Taktiež všetky ružové vína, nie sú vhodné na archiváciu a je vhodné ich vypiť do 1 maximálne 2 rokov. 

Takmer všetky vína v bežnom supermarkete sú vyrábané na rýchlu spotrebu a nevhodné na archiváciu.

Ak uvažujete o kúpe vína na archiváciu, na našom online obchode jasomvino.sk nájdete informácie o zrecom potenciáli vín. V prípade nás neváhajte kontaktovať +421948777140, radi Vám poradíme s výberom.