Aký prípitok si vybrať na Silvestra ?

Prípitok na Silvestra

Nevieme si ani predstaviť, že by sme Nový rok privítali inak ako ,,bublinkami,,. Na výber máte u nás hneď niekoľko možností.

Sekt alebo šampanské ?

Šampanské dostalo názov podľa jedinej oblasti na svete, v ktorej sa môže vyrábať a to oblasť Champagne vo Francúzsku. Tento lahodný a elegantný mok sa vyrába tradičnou metódou (méthode traditionelle), druhotným kvasením vo fľaši a nie je umelo nasýtený ako pri sýtených vínach. Preto by sa sekty ani perlivé vína nemali označovať pojmom šampanské. Na výrobu šampanského sú povolené len 3 odrody: Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir, alebo ich kombinácia.

Tu opíšeme postup výroby, ktorý je veľmi náročný na čas, um vinára a všetkých čo prichádzajú do styku s vínom po celú jeho dobu výroby. 

Prvá fermentácia: Mušt sa prečerpá do tankov a vyčíri sa. Pridajú sa kvasinky. Tie premenia cukor na alkohol a CO2. V tankoch sa počas kvasenia riadi teplota.
Nasleduje sceľovanie vína (assemblage), kde sa miešajú jednotlivé vína rôznych odrôd (pinot noir, chardonnay a pinot meunier) a takisto pochádzajúce z rôznych polôh. Cieľom je udržať si identickú kvalitu značky. Prípadne môže byť Champagne aj jedno odrodové.

Sekundárna fermentácia: Základné víno. ktoré nám vzniklo sceľovaním zmesi vína, vínnych kvasiniek a cukru (zmes cukru sa nazýva tirážny likér) plní do fliaš. Fľaše sa uzatvárajú korunkovým uzáverom. Pridanie tirážneho likéru slúži na sekundárnu fermentáciu, ktorá v tomto prípade prebieha už vo fľaši. Priebeh sekundárnej fermentácie je ideálny pri nízkych teplotách, kde môže víno dobre zrieť.

Striasanie: Fľaše sú pri tomto procese uložené v drevených stojanoch a otočené dolu hrdlom. Ich poloha sa každý deň mení- otáčajú sa, aby sa sediment (odumreté kvasinky) postupne striasli až k hrdlu fľaše.

Degoržovanie: Následným krokom pri výrobe šampanského je degoržovanie. Hrdlo fľaše sa nechá zmraziť a následne sa prudko otvorí. V hrdle usadené zmrznuté kvasinky sa ,,odstrelia” von.

Pridanie expedičného likéru: Víno, ktoré nám z fľaše vytieklo pri degoržovaní sa doleje expedičným likérom. Expedičný likér sa skladá z vína a cukru, ktorého množstvo zabezpečuje požadovanú sladkosť.

Zátkovanie: Je posledný krok. Fľaša sa zazátkuje a nasadí sa drôtený košík.

Štýly šampanského: Blanc de blanc – Šampanské lisované len z bieleho hrozna odrody CHARDONNAY 
Blanc de noir – Šampanské lisované výlučne z modrého hrozna odrody PINOT NOIR alebo PINOT MEUNIER. 

Označenie cukru v šampanskom: Doux nad 50g/l. ,Demi sec 35-50g/l ,Sec 17-35g/l, Brut 2-19g/l ,Extra brut menej ako 2g/l 

Jedna zaujímavosť na záver. Bratislava bola hneď po francúzskej Champagni, prvým miestom v Európe, kde sa začala produkcia šumivého vína metódou champenoise, takzvanou metódou kvasenia vo fľašiach. Ďalšie miesta na svete kde sa vyrábajú obdobným spôsobom šumivé vína, sú v Španielsku pod názvom Cava a v Taliansku pod názvom Spumante a v Nemecku, Rakúsku a bývalom Československu zaužívaný výraz Sekt.

Na Slovensku si sekty začínajú nachádzať svojich fanúšikov a naši vinári to dobre vedia. V ponuke máme sekty od Pavelku, Karpatskej Perly ale aj Dubovského a Grančiča.

Prosecco alebo Frizzante ?

Čo je vlastne Prosecco? Aký je rozdiel medzi Proseccom a Frizzante?

Prosecco je šumivé víno a jeho začiatky siahajú až k Rimanom, ktorí osídlili časť Talianska a tam vysadili prvé vinice. Vyrába sa výlučne na severovýchode Talianska v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia. Hlavnou odrodou na výrobu Prosecca je biela odroda Glera, zmiešaním iných odrôd hrozna v Proseccu môže získať víno ďalšiu rozmanitosť chutí. Ak sa bavíme o ,,čistom,, Proseccu, tak obsahuje 100% odrody Glera a patrí k špičke jedinečnosti.

Perlenie Prosecca sa získava dvoma spôsobmi. A to sekundárnou fermentáciou (kvasením) už takmer hotového vína v obrovských  tlakových nádobách do ktorých sa spolu s vínom na 6 mesiacov pridajú kvasinky a cukor. Táto metóda sa volá metóda Charmat alebo v samotnej fľaši metódou Classico podobne ako Champagne, kde tiež na niekoľko mesiacov sa do fľaše k už takmer hotovému vínu pridajú kvasinky a cukor kde následne prebehne druhotná fermentácia (kvasenie). V oboch prípadoch sa po fermentácii odstránia zvyškové kvasinky a víno sa definitívne uzavrie do fliaš. Prosecco má týmto silnejšie a výraznejšie perlenie v porovnaní s Frizzante. Naše najväčšie zastúpenie s Proseccom na e-shope má vinárstvo Terra Serena.

Frizzante sa označuje ako perlivé víno, ktorému sa pri plnení do fliaš pridáva malé množstvo oxidu uhličitého. Zo všetkých bubliniek má Frizzante najmenší podiel oxidu uhličitého vo fľaši. Frizzante je ale oproti Proseccu viac aromatické. Najčastejšie na výrobu Frizzante sa používajú práve aromatické odrody ako je Muškát Moravský, Pesecká Leánka ale aj Svätovavrinecké či Cabernet Sauvignon vo variante Rosé. Nájdete ho u nás v širokej škále odrôd, farieb a zbytkového cukru a tým si získava čoraz väčšiu obľubu u ľudí. 

V dnešnej dobe je Frizzante veľmi sexi obľúbeným nápojom vďaka jeho aromatickým vlastnostiam. 

Podávanie prípitku

Podávanie prípitku

Prosecco aj Frizzante sa podávaju riadne vychladené, niekedy až podchladené. 

Aby bol dojem a vnem dokonalý, treba myslieť aj na správne servírovanie. Každý perlivý prípitok sa podáva v úzkych pohároch na stopke. Pohár jemne naklonte na bok, aby Vám bublinky ,,nevyšumeli,, a čo najdlhšie vydržali v pohári. V ponuke máme elegantné poháre na stopke značky RONA 220 ml.