Servírovanie a degustácia vín – základné rady a triky

servírovanie vína

Servírovanie vína

Aké platia pravidlá pri servírovaní vína? Staré známe pravidlo hovorí, že každý typ vína si vyžaduje špecifický pohár. Spoločným znakom však je, že poháre na víno by mali byť vyrobené z tenkého skla, aby si víno zachovalo svoju sviežosť. Pohár  sa drží za stopku, aby ste ho dlaňami neohrievali a taktiež nenechali na skle otlačky prstov. Cez čisté sklo sa pozerá lepšie na farbu vína.

Jednou z častých chýb je nalievanie vína až do plna, s výnimkou sektu alebo Prosecca. Takýto pohár sa nie len, že zle drží ale ani nie je možné víno rozkrútiť alebo nechať rozvinúť vône a buket. Platí preto jednoduché pravidlo nalievanie vína do tretiny pohára.

Každý druh vína má pri podávaní svoju špecifickú teplotu, treba však mať na pamäti, že pri preliatí do pohára sa teplota vína zvýši približne aj viac ako o 2°C. Sortiment pohárov a doplnkov nájdete TU.

Správne poháre

Sekt, champagne, Prosecco alebo Frizzante jednoducho perlivý nápoj sa podáva v úzkych pohároch na stopke. Aby tak drobné perlenie ostalo čo najdlhšie v pohári a preto sa s pohárom nekrútiť ako pri víne. Správny pohár nájdete TU.

Naopak tiché biele a ružové vína sa servírujú v pohároch tvaru tulipánu na dlhšej stopke. Poháre na červené víno majú stopku kratšiu a kalich guľatejší s väčším objemom v porovnaní s pohármi na biele víno. Dôvodom je aby sa červené víno predýchalo a uvoľnili sa jeho príjemné aromatické látky.

Servírovanie vína

Karafa na dekantovanie vína

Pri servírovaní vín sa stretávame s pojmom dekantácia, ktorý znamená preliatie červeného vína z fľaše do karafy. Týmto spôsobom zabránime sedimentu zo dna fľaše aby sa nedostal do pohára. Zároveň dochádza k prevzdušneniu vína, čím dosiahneme otvorenie aromatiky vo víne a znásobíme pôžitok. 

Každý z nás má skúsenosť s nedopitou fľašou vína a následnou oxidáciou zvyšku vo fľaši. Ak si chceme zachovať príjemnú aromatiku vo víne, v niektorých prípadoch aj na niekoľko dní, máme pre Vás malý trik. Na nedopitú fľašu vína použite vákuovú pumpu na víno. S jej pomocou dôjde k odsatiu vzduchu a víno vo fľaši bude stále znamenité rovnako, ako pri otvorení.

Degustácia

Degustácia vínaDegustácia vína sa stáva stále populárnejšia a my sa úprimne nedivíme. Milovníkov vín, ktorí rozhodne vedia oceniť kvalitné a lahodné víno stále pribúda. Poznáme dva základné typy degustácie, dnes však pribúdajú stále nové, ktoré umožňujú pôžitkárom skutočne vychutnať kvalitné víno.

Typy degustácie

Základnými typmi sú horizontálna a vertikálna degustácia. Pri horizontálnej dochádza k ochutnávke vín pochádzajúcich z jedného ročníka. Je tak možné posúdiť, čo majú spoločné, ako sa daný rok prejavil na chuti jednotlivých odrôd. Pri vertikálnej degustácii sa zas zameriavame na ochutnanie vín z jedného vinárstva naprieč viacerými ročníkmi. Novinkami sú napríklad tmavá degustácia, počas ktorej sa víno ochutnáva v absolútnej tme. Umožňuje to vychutnať si znamenitú chuť ešte o kúsok viac, pretože keď nepoužívame zrak naše ostatné zmysly sa stanú ostrejšími.

Pravidlá degustácie

Každá degustácia sa však riadi určitými univerzálnymi pravidlami. Začína sa ľahkými šumivými vínami a potom ružovými, prechádza sa k bielym a končí sa pri červených. Medzi jednotlivými vínami je vhodné zjesť kúsok neutrálneho pečiva, ktoré Vám umožní opäť sa naplno sústrediť na chuť ďalšieho vína. Rozhodne sa neodporúča pred degustáciou a ani počas nej konzumovať pikantné a aromatické jedlo a taktiež fajčiť. K výmene pohárov dochádza medzi bielou a červenou časťou degustácie. Šumivé vína majú svoj vlastný pohár.

Zdroj fotiek: canva.com