Vinohradnícke oblasti – poklady slovenska

Vinohradnícke oblasti

Pestovanie a výroba vína je známa dlhou tradíciou na našom území. Naprieč dejinami sa stretávame s množstvom zmienok, ktoré začínajú už v 9. storočí. V dnešnej dobe sa na Slovensku nachádza 6 vinohradníckych oblastí, ktoré vynikajú produkciou vína známom na celom svete. V dnešnom článku vám ich všetky predstavíme.

Malokarpatská oblasť

Rozloha Malokarpatskej oblasti je najväčšia zo všetkých vinohradníckych oblastí našej krajiny a dosahuje až 5 475 hektárov. Pôdy na tomto území vynikajú ľahkosťou, slabým zadržovaním vody a dobrou absorpciou slnečného žiarenia. Pre vinárov sú tieto podmienky mimoriadne dobré. Malokarpatská oblasť je tvorená 120 vinohradníckymi obcami. Vzhľadom na svoju rozlohu, sa podmienky medzi 12 vinohradníckymi regiónmi v podstatnej miere líšia. Z tohto regiónu pochádzajú Frankovka modrá, Rulandské šedé i Veltlínske zelené.

Južnoslovenská oblasť

Naša druhá najväčšia oblasť s rozlohou 5 116 hektárov sa rozprestiera predovšetkým na Podunajskej nížine. Podnebie v tomto kraji je suché a charakter pôdy rozhodne nie je jednoznačný. Postupne sa mení od ľahkých piesočnatých pôd až po stredne ťažké. Vďaka množstvu riečnych vodných tokov sa mení i krajina. Z nížiny sa postupne stáva pahorkatina s charakteristickým výskytom riečnych terás. Pochádzajú odtiaľto najmä lahodné červené vína ako Cabernet Sauvignon.

Nitrianska oblasť

Naša najstaršia vinohradnícka oblasť sa rozprestiera na území s rozlohou 3 391 hektárov. Charakteristickými pre túto oblasť sú pôdy s vysokým obsahom vápenca, kamencov, dolomitu a pieskovcov. Spomedzi všetkých oblastí vyniká najrozmanitejšími podmienkami. Z bobúľ hrozna rastúceho v tejto oblasti sa vyrába šumivé víno Huber, Tramín červený či Pálava.

Stredoslovenská oblasť

Vinice v tejto oblasti netvoria súvislé plochy, ale ich spoločná rozloha je 2 227 hektárov. Stredne ťažké pôdy a bohaté náleziská uhlia tu vytvorili podmienky pre vznik lahodných odrôd v podobe Frankovky modrej, Tramínu červeného či Rizlingu vlašského.

Východoslovenská oblasť

Naša najmenšia oblasť s rozlohou len 1071 hektárov vyniká pôdami s rôznym zložením. Na svahoch pohoria Vihorlat sú to predovšetkým mastné pôdy s vysokým obsahom ílu, v juhovýchodnej časti sú pôdy piesčité a pre okolie Moldavy sú najtypickejšie vápencové pôdy. Naše najsevernejšie vinohrady vynikajú produkciou mimoriadne sviežich a mineralizovaných vín.

Tokaj

Najlukratívnejšia a zároveň najznámejšia slovenská vinohradnícka oblasť Tokaj sa rozprestiera na území s rozlohou 1 415 hektárov. Kamenisté a štrkové pôdy so zaujímavým zložením po celé stáročia umožňujú produkciu neodolateľných a nezameniteľných vín. Ich jedinečná chuť je známa vo všetkých kútoch sveta.