Víno Natural Domin & Kušický - ekologické vinárstvo

Ako začali?

            Ich príbeh sa začal písať v minulom storočí. Presnejšie v roku 1996, keď Ing. Ján Domin založil svoje vinárstvo. Samozrejme, rozhodol sa tak po dlhoročných skúsenostiach s pestovaním viniča. Rodinné vinárstvo uzrelo svetla sveta a časom si vybudovalo značku, za ktorou stojí spojenie kvalitnej práce, tradícií a ekologického prístupu: Domin & Kušický .

            A práve zakladateľovi, spomínanému Jánovi Dominovi sa podarilo vytvoriť víno s dušou (terroir vína), ktoré šíril ďalej a ďalej. Pýtate sa, ako vyzerá také víno s dušou? Základom je dotyk čistého prostredia, ktoré nemá dočinenia s chémiou, ale stretáva sa s harmóniou, gráciou a jemnosťou, ktorá pozdvihuje dušu i telo.

            Sudičky mu do vienka dali viac, než by on sám možno čakal. Ján Domin sa narodil do vinohradníckej rodiny, po ukončení VŠP v Nitre našiel svoje miesto v zabudnutom kraji s nedotknutou prírodou vo Veľkom Krtíši.

            Dnešnú vyhľadávanú značku BIO zakladateľ nevnímal ako marketingovú nálepku, ale ako nutnosť. Nutnosť v prípade, ak to človek s výrobou vín neberie ľahkovážne, ale ako záväzok. A to sa mu aj podarilo, marketing prebil kvalitou, ktorá prehovorila sama za seba.

Vinárstvo v súčasnosti vedie žena

           V súčasnosti je na čele vinárstva VÍNO NATURAL Domin & Kušický dcéra zakladateľa Diana so svojím manželom Tiborom. Tá od útleho detstva vyrastala medzi vinohradmi, v prostredí, kde rozhovory na tému víno boli pravidelným zvykom. Nadchla ju myšlienka ekologického prístupu vo vinohrade, ako aj pri výrobe vína, ktorú neustále prehlbuje a rozvíja.

Činy namiesto slov Nemajú tendenciu sa porovnávať, preháňať ani podceňovať. Ale o svojej kvalitnej práci sú stopercentne presvedčení, keďže nie je len zdrojom ich príjmov, ale aj vášňou, koníčkom a celoživotnou záľubou, ktorej  sa naplno oddali. Neustále sa snažia napredovať, byť inšpiráciou, ktorá prinesie množstvo originálnych a nenapodobiteľných chutí a vôní našich vín.

Na chuť si príde každý

           Vo svojom vinárskom repertoári majú pestrú škálu produktov, z ktorých si vyberie naozaj každý. BIO 100% hroznová šťava príjemne naštartuje a dodá energiu nielen počas chladnejších jesenných dní. Vhodná je taktiež pre deti, ako aj pre dojčiace matky pri laktácii. Viac o hroznovej šťave a jej účinkoch sa dočítate v našom blogu TU.

Medzi vyhľadávanú a obľúbenú odrodu vína patrí Cabernet Sauvignon, ako aj červené cuvéečka Dominus BIO či Modrý kvet BIO či Rulandské šedé, ktoré je vyrobené šetrným priamym lisovaním a odkalením (sur-lie).

Pinot Noir rosé PET-NAT – nielen pre histaminikov

            Ide o prírodné perlivé víno z vinárstva Domin & Kušický odrody Pirot Noir alebo aj Rulandské Modré. Je z ekologického vinohradu Pustatina, s nízkym obsahom alkoholu. Chutí lahodne – iskrivá kyselinka s grepovou príchuťou na jazyku.  Dôležité je povedať, že víno je fermentované vo fľaši bez filtrácie, čírenia, prídavných látok a síry. Obsahuje menej ako 0,5 mg/l histamínu, čo znamená, že je vhodné aj pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou HIT. Okrem iného je zaradené do kategórie VEGAN víno s certifikátom na BIO VÍNO. Viac o Bezhistamínových, BIO či Vegan vínach si prečítajte v našom blogu TU.

Prečo si vybrať BIO víno?

            Ak zastávate zdravý životný štýl a dbáte skutočne na to, čo prijímate, máme pre vás dobrú správu. Vinárstvo prichádza s filozofiou, ktorá prináša ozajstné BIO víno. To nie je považované len ako marketingová nálepka, ale ako životný štýl.

            Je o čosi drahšie, ale za vyššiu cenu sa podpisuje práve jeho kvalita, ktorá zodpovedá všetkým biologickým parametrom. Určite odporúčame okúsiť jeho chuť, ktorá prevalcuje všetky vaše očakávanie.  

            Slová v niektorých prípadoch nedokážu vyjadriť podstatu. Vonkoncom nie v prípade  týchto vín, kde významnú a vôbec, jedinú rolu hrá chuť. Sentiment a vôňa vín, ktoré pre vás vyrábajú s láskou a obrovským nadšením.

Kde ich nájdete?

            Všetky odrody BIO vína a Bezhistamínových vín nájdete na našej stránke, ako aj ostatné produkty. Tu vám rovno prinášame aj podrobný popis daných produktov.

Nech sa páči, výber je už len a len na vás. Na zdravie!