Víno a jedlo – poznáte správne kombinácie?

Výber vhodného vína k jedlu vie skutočne potrápiť. Existuje nepísané pravidlo, ktoré pozná snáď každý milovník dobrej gastronómie a kvalitného vína. Červené víno patrí k mäsu, biele je zas vhodnou kombináciou k rybám. Gastronómia je však oveľa rozmanitejšia a to už nehovoríme o celej rade odrôd. Jedlo a víno si jednoducho zaslúžia oveľa viac pozornosti, než im toto jednoduché pravidlo poskytuje. V našom dnešnom článku Vám prinášame praktického sprievodcu, ktorý Vás prevedie svetom lahodných vín i neodolateľných pokrmov. S našou pomocou zvládnete kombinovanie hravo a bez ťažkostí.

Biele víno

Víno a jedlo

Lahodné mäkké syry, hydina, ryby, morské plody i pečivo sa jednoznačne kombinujú s bielym vínom. Medzi najobľúbenejšie kombinácie skutočných gurmánov patrí Sauvignon s grilovaným lososom a smotanovou omáčkou. Ku kuraciemu mäsu upravovanom na čínsky spôsob zas môžete vhodne skombinovať Rizling rýnsky, ktorý je vhodnou voľbou i k bielym rybám. Ideálnym kandidátom k údeným rybám je zas Chardonnay Barrique. Chardonnay si rovnako skvelo rozumie i s cestovinami so smotanovou omáčkou. V prípade paradajkového základu je však už vhodnejšou voľbou víno červené. Devín môžete veľmi jednoducho kombinovať s krémovými dezertami.

Červené víno

Víno a jedlo

Rovno ako biele víno je i červené víno vhodné ako kombinácia k morským plodom a hydine. Okrem toho však dokáže skvelo doplniť vyprážané jedlo, mäso v podobe bravčového, hovädzieho a jahňacieho, a v neposlednom rade i stále obľúbenejšiu divinu. Skvelou voľbou je napríklad talianske víno Barolo, ktoré dokonale doplní i tvrdé syry. Ak hľadáte víno, ktoré skvelo vynikne pri klobáskach, Vaša voľba by mala padnúť na Cabernet Moravia. Perfektnou voľbou k hovädziemu mäsu je tiež Cabernet Sauvignon. A čo červené víno a dezerty? Skutočný zážitok Vašim chuťovým bunkám pripraví Merlot v spojení s čokoládovými dezertami či Muškát moravský, ktorý si perfektne rozumie s palacinkami a ovocnými dezertami.

Ružové víno

Víno a jedlo

Ružové vína sú stále populárnejšou voľbou pre mnohých gurmánov. Zaujímavá a iskrivá chuť z nich robí neodolateľných spoločníkov zvýrazňujúcich chuť každého pokrmu Sú vynikajúcou voľbou k zelenine, šalátom, rybám, kuraciemu mäsu a morským plodom. Rovnako sú ružové vína ako napríklad Cabernet Sauvignon rosé vhodnou voľbou i pre polievky a ľahké ovocné šaláty.