Spoznajte tajomstvo barrique

Dnes sa na poli vín stretávame so zaujímavými metódami a názvami. Jedným z nich je o označenie barrique, ktoré môže vo svojom význame schovávať hneď dve definície. V prvom rade označenie barrique definuje vína, ktoré počas svojej výroby ležali minimálne tri mesiace v dubových sudoch. Na druhej strane je však termín barrique z historických dôvodov zaužívaný i ako označenie pre práve spomínané dubové sudy, na ktorých výrobu sa najčastejšie používalo drevo z duba letného. Často sa však stretávame i s termínom OAKED. V tomto prípade sa pod označením skrývajú dubové vína, teda vína zrejúce v dubových sudoch.

spoznajte tajomstvo barrigue

Lahodné odrody v dubových sudoch

Odrody ako Alibernet, Cabernet, Dunaj, Pinot Noir či Neronet využívajú zrenie v dubových sudoch pre získanie plnšej chuti. Víno, ktoré zreje v dubových sudoch, získava tóny v chuti i vôni, ktoré pochádzajú z pôvodného dreva. Objaviť tu môžeme napríklad vanilkové či smotanové tóny. Sudy barrique sa pred konečným použitím vypaľujú a vďaka tomu môže víno získať i jemné karamelové tóny.

 

spoznajte tamostvo barrigue degustacia

Medzi bielymi a červenými vínami, ktoré sa umiestňujú do týchto sudov, existujú rozdiely. Biele víno by malo v barikovom sude kvasiť, kým červené sa do sudu dáva ihneď po lisovaní rmutu, ak je to možné. Pri dozrievaní bieleho vína sa tradične používajú i agátové sudy, ktoré dodávajú bielemu vínu neodolateľnú chuť agátového medu a vôňu nádherných kvetov.

Výhody zrenia v drevených sudoch

Zrenie vína v drevenených sudoch sa pokladá za tradičný postup, ktorý sa odrazí na znamenitej chuti. Pre chuť vína, ktoré zrelo v drevených sudoch sú typické tóny vanilky. Pri agátových sudoch zas môžeme v bielom víne pocítiť skutočnú chuť medu. Zaujímavosťou je, že sudy, ktoré sa používajú na zrenie vín, musia pochádzať z dubov starých 70 až 100 rokov. Len drevo z týchto dubov sa vyznačuje dostatočným obsahom aromatických látok kľúčových pri zrení vína. 

Objem barikových sudov je stanovený na 225 litrov. Prečo práve tento objem? Stanovený objem predstavuje optimálnu hodnotu pre kontakt vína s drevom sudu.