Cézar šalát s kuracím mäskom a dresingom
Ľahký a svieži šalátik vhodný nie len k letným dňom ale aj zdravý obed, či večera s vínom.
Postup:
1
Na dresing si najskôr vymiešame základnú majonézu: žĺtok, ocot a horčica. Postupne a po troškách prilievame olej až kým nedostaneme hustejšiu konzistenciu (nemusí to byť úplne tuhá majonéza – o chvíľu ju to totiž aj tak zriedime).
2
Do majonézy zamiešame nadrobno nasekané sardely, prelisovaný cesnak a strúhaný parmezán. Zmes potom zriedime citrónovou šťavou a trochou studenej vody (asi 1 PL). Ak treba dochutíme soľou. Hotový dresing si môžeme pripraviť vopred a skladovať v chladničke.
Teraz je čas zdegustovať dobre vychladené ružové napr. Cabernet Sauvignon 2018 suché od Ludvika
3
Na krutóny zahrejeme na panvici olej, chlieb nakrájame napríklad na kocky (ale tvar a veľkosť je len a len na nás). Kúsky chleba potom necháme opražiť na oleji do hneda tesne pred dokončením pridáme do panvice aj strúhaný parmezán a ešte asi minútku restujeme. Krutónky potom presypeme na tanier aby vychladli.
4
Kuracie prsia posolíme a okoreníme a opečieme na grilovacej panvici z každej strany. Na každý ešte horúci kurací steak nanesieme cca 1PL dresingu a necháme odpočívať.
5
Listy šalátu umyjeme a osušíme medzi papierovými utierkami. Natrháme ich na väčšie kúsky a navrstvíme do veľkej misy. Pridáme zvyšný dresing, 1/2 krutónov a premiešame. Šalát rozložíme na dva taniere. Na vrch potom dosypeme zvyšné krutóny, položíme kuracie mäsko a nastrúhame ešte trochu parmezánu (napríklad v tvare hobliniek).
Dobrú chuť a nezabudnite na tú otvorenú fľašku Cabernetu :)