Domáce perky so slivkovým lekvárom

Pravé perky ako od babičky, vôňa detstva, prázdnin a návštevy u starých rodičov. Pripravte si s nami slovenské perky s lekvárom.

Domáce perky so slivkovým lekvárom
Ingrediencie: 500 g uvarených zemiakov v šupke 400 -500 g polohrubej múky 1 ks vajce 20 g másla 2 dcl mlieka štipka soli slivkový lekvár Na záver: máslo na poliatie pomletý mak alebo orechy na posypanie práškový cukor

Postup:

1

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a nastrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame so všetkými surovinami a vypracujeme vláčne a nelepivé cesto. Vždy záleží aj na kvalite zemiakov. Ak sa Vám cesto lepí, treba pridať múku. Ale vždy radšej menej, aby boli perky vláčne a mäkké.

2

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku do 5 mm, rozdelíme ho na malé rovnomerné štvorce a plníme do stredu slivkovým lekvárom. Každý štvorec preložíme na polovicu, zlepíme a vydličkou popritláčame okraje aby lekvár vo vode nevytiekol. Perky vkladáme po jednom do veľkého hrnca s vriacou vodou a varíme až kým nevyplávajú na povrch. 

3

Podávame preliate rozpusteným máslom a posypané buď makom alebo pomletými orechami s práškovým cukrom. Deťom nalejte pohár mlieka a Vy sa nebojte otvoriť fľaštičku ovocného vína, v tomto prípade skvelá kombinácia je slivkové víno z vinárstva Miluron.

Recept na perky so slivkovým lekvárom

Vína, ktoré sa hodia k receptu