Bublinky a ich tajomstvá

Frizzante , prosecco  priatelia

Oslavy si zaslúžia špeciálny prípitok, a tak niet divu, že väčšina z nás siaha po bublinkách, ktoré naozaj prinášajú so sebou neobyčajnosť. Dnes máme na výber z mnohých šumivých vín, ktoré nás dokážu očariť svojou lahodnosťou a nespútanou chuťou. Ako však medzi nimi rozlišovať? Pri výbere neodolateľných bubliniek sa stretneme s názvami ako šampanské, Prosecco a Frizzante. Poznáte rozdiel medzi nimi?

Základné rozdiely, ktoré by nebolo na škodu vedieť:

Snáď najznámejším nápojom osláv je šampanské. Pravé šampanské je značkové šumivé víno, ktoré pochádza z francúzskej oblasti Champagne a tradične sa vyrába z troch odrôd: Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier. Francúzska vláda niekoľkými dekrétmi obmedzila výrobu šampanského na dané oblasti a zvyšok šumivých vín pochádzajúci z Francúzka smie používať názov crémant.

Traduje sa, že šampanské vzniklo úplnou náhodou skvasením vína vo flaši. 

Tu opíšeme postup výroby pravého šampanského, ktorý je veľmi náročný na čas, um vinára a všetkých čo prichádzajú do styku s vínom po celú jeho dobu výroby. 

Prvá fermentácia: Mušt sa prečerpá do tankov a vyčíri sa. Pridajú sa kvasinky. Tie premenia cukor na alkohol a CO2. V tankoch sa počas kvasenia riadi teplota.
Nasleduje sceľovanie vína (assemblage), kde sa miešajú jednotlivé vína rôznych odrôd (pinot noir, chardonnay a pinot meunier) a takisto pochádzajúce z rôznych polôh. Cieľom je udržať si identickú kvalitu značky. Prípadne môže byť Champagne aj jedno odrodové.

Sekundárna fermentácia: Základné víno. ktoré nám vzniklo sceľovaním zmesi vína, vínnych kvasiniek a cukru (zmes cukru sa nazýva tirážny likér) plní do fliaš. Fľaše sa uzatvárajú korunkovým uzáverom. Pridanie tirážneho likéru slúži na sekundárnu fermentáciu, ktorá v tomto prípade prebieha už vo fľaši. Priebeh sekundárnej fermentácie je ideálny pri nízkych teplotách, kde môže víno dobre zrieť.

Striasanie: Fľaše sú pri tomto procese uložené v drevených stojanoch a otočené dolu hrdlom. Ich poloha sa každý deň mení- otáčajú sa, aby sa sediment (odumreté kvasinky) postupne striasli až k hrdlu fľaše.

Degoržovanie: Následným krokom pri výrobe šampanského je degoržovanie. Hrdlo fľaše sa nechá zmraziť a následne sa prudko otvorí. V hrdle usadené zmrznuté kvasinky sa ,,odstrelia” von.

Pridanie expedičného likéru: Víno, ktoré nám z fľaše vytieklo pri degoržovaní sa doleje expedičným likérom. Expedičný likér sa skladá z vína a cukru, ktorého množstvo zabezpečuje požadovanú sladkosť.

Zátkovanie: Je posledný krok. Fľaša sa zazátkuje a nasadí sa drôtený košík.

Štýly šampanského: Blanc de blanc – Šampanské lisované len z bieleho hrozna odrody CHARDONNAY 
Blanc de noir – Šampanské lisované výlučne z modrého hrozna odrody PINOT NOIR alebo PINOT MEUNIER. 

Označenie cukru v šampanskom: Doux nad 50g/l. ,Demi sec 35-50g/l ,Sec 17-35g/l, Brut 2-19g/l ,Extra brut menej ako 2g/l 

Jedna zaujímavosť na záver. Bratislava bola hneď po francúzskej Champagni, prvým miestom v Európe, kde sa začala produkcia šumivého vína metódou champenoise, takzvanou metódou kvasenia vo fľašiach. Ďalšie miesta na svete kde sa vyrábajú obdobným spôsobom šumivé vína, sú v Španielsku pod názvom Cava a v Taliansku pod názvom Spumante a v Nemecku, Rakúsku a bývalom Československu zaužívaný výraz Sekt.

Na Slovensku si sekty začínajú nachádzať svojich fanúšikov a naši vinári to dobre vedia. V ponuke máme sekty od PavelkuKarpatskej Perly ale aj Dubovského a Grančiča.

Šampanského môžete poňať i ako darček pre milovníka kvality a tradície.

Druhým a mimoriadne populárnym nápojom je Prosecco.

Prosecco je šumivé víno a jeho začiatky siahajú až k Rimanom, ktorí osídlili časť Talianska a tam vysadili prvé vinice. Vyrába sa výlučne na severovýchode Talianska v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia. Hlavnou odrodou na výrobu Prosecca je biela odroda Glera, zmiešaním iných odrôd hrozna v Proseccu môže získať víno ďalšiu rozmanitosť chutí. Ak sa bavíme o ,,čistom,, Proseccu, tak obsahuje 100% odrody Glera a patrí k špičke jedinečnosti.

Perlenie Prosecca sa získava dvoma spôsobmi. A to sekundárnou fermentáciou (kvasením) už takmer hotového vína v obrovských  tlakových nádobách do ktorých sa spolu s vínom na 6 mesiacov pridajú kvasinky a cukor. Táto metóda sa volá metóda Charmat alebo v samotnej fľaši metódou Classico podobne ako Champagne, kde tiež na niekoľko mesiacov sa do fľaše k už takmer hotovému vínu pridajú kvasinky a cukor kde následne prebehne druhotná fermentácia (kvasenie). V oboch prípadoch sa po fermentácii odstránia zvyškové kvasinky a víno sa definitívne uzavrie do fliaš. Prosecco má týmto silnejšie a výraznejšie perlenie v porovnaní s Frizzante. Naše najväčšie zastúpenie s Proseccom na e-shope má vinárstvo Terra Serena.

Posledným z radu favoritov je Frizzante.

Frizzante sa označuje ako perlivé víno, ktorému sa pri plnení do fliaš pridáva malé množstvo oxidu uhličitého. Zo všetkých bubliniek má Frizzante najmenší podiel oxidu uhličitého vo fľaši. Frizzante je ale oproti Proseccu viac aromatické. Najčastejšie na výrobu Frizzante sa používajú práve aromatické odrody ako je Muškát Moravský, Pesecká Leánka ale aj Svätovavrinecké či Cabernet Sauvignon vo variante Rosé. Nájdete ho u nás v širokej škále odrôd, farieb a zbytkového cukru a tým si získava čoraz väčšiu obľubu u ľudí. 

V dnešnej dobe je Frizzante veľmi sexi obľúbeným nápojom vďaka jeho aromatickým vlastnostiam.

Prosecco v pohári

Leto – čas zábavy

Vychutnajte si leto plnými dúškami. Pri letných grilovačkách či posedení s priateľmi rozhodne oceníte jemnú a znamenitú chuť Prosecca alebo Frizzante. Prinášajú so sebou zábavu, uvoľnenie i nádych sviatočnosti. Sú vynikajúcim nápojom pre tých, ktorí si radi užívajú kúzlo prítomného okamžiku.

Nechajte sa inšpirovať na našej stránke www.jasomvino.sk