Spoznajte krásy vinohradníckej oblasti Tokaj

Vinohradnícka oblasť Tokaj

Vinohradnícka oblasť Tokaj je jednoznačne najznámejšou vinohradníckou oblasťou Slovenska. Z tohto kúta pochádzajú naozaj nezameniteľné vína, ktoré sa tešia priazni milovníkov vín po celom svete. Za svoju obľubu vďačia jedinečnému zloženiu pôd, ktoré sa na rozlohe 1 415 hektárov rozprestierajú. Pre vinohradnícku oblasť Tokaj sú charakteristické kamenisté a štrkové pôdy, ktoré sa nachádzajú na geologickom podklade hornín s vysokým obsahom minerálnych látok (andezit, tuf, ryolit). Zloženie pôd v kombinácii s prírodnými podmienkami umožňuje produkciu jedinečných vín, ktoré nemajú konkurenciu.

Pestované odrody

Výnimočnou črtou tejto oblasti je obmedzený výber odrôd, ktoré sa tu pestujú. Pre Tokaj sú charakteristické tri odrody hrozna: Furmint, Muškát žltý a Lipovina. Čo je špeciálne na týchto odrodách? Každá z nich dokáže vytvárať útvary s názvom cibéby. Pod týmto označením sa skrývajú čiastočne zosušené hroznové bobule, ktoré sú napadnuté ušľachtilou plesňou s názvom Botrytis cinerea. Vďaka prenikaniu ušľachtilej plesnej do bobule dochádza k odparovaniu vody a koncentrácii šťavy. Nahromadený cukor vnútri umožňuje vzniknúť lahodným sladkým tokajským vínam. S týmto druhom bobúľ sa stretávame pod označením Aszú.

Pre dokonalú harmóniu tokajských vín je však potrebné i zrenie. Tokajské vína zrejú v pivniciach, ktoré musia spĺňať špeciálne podmienky. V prvom rade je potrebné, aby sa nachádzali vykopané v sopečnej hornine, ktorá sa nazýva tuf. Tieto miestnosti boli vykopané už v 16. a 17. storočí, mnohé z nich sú však oveľa mladšie. Je mimoriadne dôležité, aby tu bola stabilná vzdušná vlhkosť a teplota v rozmedzí 10°C až 12°C. Okrem toho sú steny porastené hubou Zasmidium cellare, ktorej hlavnou funkciou je regulácia vzdušnej vlhkosti.

Vinohradnícka oblasť Tokaj

Tokajské víno zreje niekoľko rokov v dubových alebo gaštanových sudoch. Ak chcete vyskúšať naozaj jedinečné tokajské víno odporúčame Vám siahnuť po vínach od J & J Ostrožovič. Ostrožovič kráľ Tokaja prináša vo svojich vínach jedinečnú harmóniu, ktorá splní očakávania i tých najväčších kritikov.

Tajomstvo menom putňové víno

V dávnych časoch boli cibéby zbierané do drevených nádob s názvom putne.  Na dne sa vždy nahromadila šťava, ktorá sa nazývala Tokajská esencia. Následne boli cibéby zaliate muštom alebo suchým vínom zo suda, ktorý má prívlastok Gonczký. Jeho objem je stanovený na 136 litrov. Dnes poznáme trojputňové až šesťputňové vína. Toto označenie je rovnako zaužívané z dávnej histórie. Udávalo sa tak koľko putní cibéb bolo zaliatych jedným sudom. Víno potom zreje 4 až 8 rokov v pivniciach. Hoci dnes už máme oveľa modernejšie metódy, podstata výroby putňového vína ostáva zachovaná.