Pravé špagety Carbonara

Na prvý pohľad obyčajné, ale s kvalitnými surovinami vykúzlite veľmi chutné jedlo. Ak si k tomu otvoríte dobrú fľašku vína od nás, tak Taliansko máte aj doma.

Pravé špagety Carbonara
Ingrediencie: 400 g kvalitné špagety 100 g pancetta (talianska slanina) alebo nahradiť našou údenou slaninou 4 ks vaječných žĺtkov 50 g pecorina 50 g parmezánu olivový olej soľ čierne korenie mleté petržlenová vňať na záver

Postup:

1

Ako sme na začiatku spomínali, dajte si záležať na výbere kvalitných špagiet a taktiež aj ostatných surovín. Oceníte to určite v tak obyčajnom jedle vo finále. 

Dajte variť vodu, malý trik - nesoľte ju dopredu, voda Vám zovrie rýchlejšie ak nie je slaná. Osoľte teda po zovretí, nebojte sa prisoliť aj viac, aby chuť vody bola naozaj slaná. Premiešajte a prihoďte špagety. Varte v odokrytom hrnci Al dente čiže do polomäkka. 

2

Zatiaľ si na panvici opečte slaninku na olivovom oleji.

3

A teraz si ideme pripraviť tú čarovnú omáčku, ktorá to celé krásne spojí. V mise si dôkladne metličkou zmiešajte žĺtka s dvoma druhmi syrov, ak ale niekomu nevyhovuje pecorino pre jeho výraznú chuť, kľudne použite len parmezán. Určite nepoužívajte ementál, eidam a podobne....ten syr by sa Vám ťahal a to nie sú pravé cestoviny Carbonara. Trošku syra si nechajte aj na finálne posypanie.

4

Cestoviny po uvarení scedíme a šup s nimi do panvice k slaninke. Poriadne premiešajte, aby sa dobre spolu skamošili a odstavíme zo sporáka. 

K ešte horúcim špagetám, ale pozor nie úplne vrelým ( aby sa Vám žĺtko nezrazilo) prilejeme vajičkovo - syrovú omáčku. Okoreníme podľa chuti čiernym korením a miešame pokiaľ sa Vám omáčka krásne nespojí. So soľou opatrne, syr ho obsahuje dosť, ale ako kto má rád. 

Na tanieri ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou pridáme pohár bieleho vínka napríklad odrody Muškát Moravský a Taliansko máte aj doma!

Dobrú chuť a na zdravie!

Vína, ktoré sa hodia k receptu